Din experienta unui parinte: scoala Montessori

Din experienta unui parinte: scoala Montessori

Maria la scoala… Cand Maria a mers in prima ei zi de scolarita mi-am dat seama ca fata mea a crescut si a crescut mai repede decat imi inchipuiam. Dupa 3 ani de gradinita Montessori era timpul sa incepem scoala. Din fericire a fost usor pentru noi sa decidem la ce scoala sa o dam, intrucat directoarea gradinitei avand o fata de varsta fetei mele decisese sa faca si o scoala care s-a deschis chiar in anul in care Maria a implinit varsta necesara scolarizarii. Din nou am avut emotii intrucat din nou eram deschizatori de drumuri in privinta educatiei Montessori in Bucuresti (neavand nici un reper la care sa apelez, nici un parinte care deja sa aiba copiii la o scoala alternativa) dar de data aceasta la un mod mult mai serios intrucat una este sa experimentezi la gradinita si alta la scoala. Ceea ce ma bucura era ca va merge la scoala cu o parte din colegii pe care ii avusese si la gradinita si desi nu o cunostea pe invatatoare, asistenta ei era chiar prima ei educatoare de la gradinita – cea de care “se indragostise” la gradinita.

Dupa primele saptamani Maria mi-a spus ca nu s-a schimbat nimic si ca totul este la fel ca la gradinita lucru care m-a intrigat si in acelasi timp m-a ingrijorat. Cum poate sa fie totul la fel? Eu tineam minte ca primele mele zile la scoala fusesera complet diferite de gradinita si intr-un anumit mod chiar traumatizante intrucat trebuia sa stau in banca linistit, sa ascult si sa fac ceea ce ne spune invatatoarea. Spre deosebire de gradinita cand eram tabula rasa, déjà stiam cu ce “se mananca” Montessori,  citisem niste articole si despre diversele sisteme de invatamant alternative si ajunsesem la concluzia logica ca pentru Maria este cel mai bine sa continue la fel, dar cand vezi pe pielea ta este altfel. In plus Maria nu avea nici teme pentru acasa deci era practic imposibil sa verific ce invata la scoala. Si intrucat nu avea teme, iar scoala dureaza de la 8:30 la 16:00 ( si nu faceti confuzia sa credeti ca dupa 12 este after-school, la Montessori dupa masa de pranz au loc ore in continuare: educatie plastica, engleza, educatie fizica etc) aveam reticente in a o pune sa lucreze si acasa. Mai mult cand am incercat mi-a retezat-o scurt si la obiect: acasa se distreaza si se joaca exact ca atunci cand era la gradinita.

Asa ca am incercat sa fiu rabdator si sa am incredere in ea. Dupa inca cateva luni am inceput sa constat ca fata de gradinita unde pusese bazele acum nivelul ei la citire, scriere si adunari evoluase remarcabil, ba chiar incepuse sa mai spuna cuvinte si propozitii si in engleza (desi studiase si la gradinita refuzase cu indarjire sa scoata vreun cuvant intr-o alta limba decat romana) asa incat am inceput sa ma relaxez si sa am incredere in decizia noastra desi toti prietenii isi dadusera copiii la scoala in sistemul standard.

As vrea sa va povestesc unul dintre momentele in care am fost cel mai mandru de fata mea. In sistemul Montessori exista posibilitatea de a asista la clasa din cand in cans si de asemenea au loc discutii individuale intre invatator si parintii fiecarui copil si la fel ca la gradinita nu exista clase pentru fiecare an, ci grupe de genul: 6-9, 9-12 etc. Ei bine, la una dintre aceste discutii avute cand Maria era in al doilea an, invatatoarea ne-a povestit ca 2 dintre fetitele noi care erau in primul an de scoala pareau sa cunoasca foarte multe despre scriere. invatatoarea i-a intrebat pe parinti daca le-au invatat acasa iar acestia au negat amandoi. Prin urmare le-a intrebat pe cele 2 fete (care fusesera colegele Mariei si la gradinita dar erau cu un an mai mici) de unde au invatat sa scrie? Ambele au raspuns ca Maria le-a invatat. Nu cred ca vreunul dintre prietenii mei si colegii mei de servici nu a aflat despre isprava fetei mele :D. Am intrebat-o pe Maria cum de nu mi-a povestit nimic, dar am constatat ca ei nu i se parea nimic iesit din comun.  A fost cred momentul in care am stiut cu siguranta  ca este exact mediul in care vreau ca Maria sa se dezvolte pentru ca déjà  invatase ca este normal si sa-i ajute pe ceilalti.

Acum a inceput clasa a treia, iar de la anul incepem scoala si cu Stefan care anul acesta termina gradinita. Bineinteles tot Montessori.

Alin O.

About Alin O. (4 Articles)
Parinte a 2 copii crescuti in sistem Montessori.

Comentarii

Adresa de e-mail nu va fi publicata.


*